Haber Arşivi

ODA VE BORSA BAŞKANLARI BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASINDA TOPLANDI

  • 06.02.2007
  • bozuyuktso

Bursa ve çevresindeki 48 Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının Başkanı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplandı.

6 Şubat Salı günü Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantıya Odamızı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Habib ESEL ve Oda Genel Sekreteri Bedri ÖZTÜRK katıldı. 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan PARSEKER’in Başkanlığında Bursa TSO’da biraraya gelen Başkanlar BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal SÖNMEZ İ yeniden Marmara Bölge Sözcüsü seçti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Mart ayında Ankara’da yapacağı IV. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası hazırlık toplantısı niteliğindeki toplantıya Bursa ve çevresindeki 48 ticaret ve sanayi odası ile ticaret borsası başkanı katıldı ve toplantıda genel ekonomik durum ve bölgesel meseleler görüşüldü.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, küresel likidite bolluğunun döviz kurlarının düşük kalmasında en önemli etkenlerden biri olarak ortaya çıktığını dile getirirken,şunları kaydetti:

 

''Uluslararası Finans Enstitüsü, gelişen piyasalara giden fonlarla ilgili son raporunu yayınladı. Rapor, geçen yıl mayıs ve haziran aylarında piyasalarda yaşanan düzeltme hareketinden sonra, daha önceki yıllarda olduğu gibi, yatırımcıların yılın ikinci yarısında yeniden iştahla piyasalara girdiklerinin altını çiziyor. Ekonomi politikalarında son 5 yıldır bir kararlılık hakim.


Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi, ihracatın artması ve özelleştirmedeki başarılar ekonomideki bu kararlılığın sonuçları. Ancak enflasyondaki düşüşe rağmen gerçekleşme, hedefin 2 katıdır.''


TÜİK verilerine göre 85.1 milyar dolarlık ihracata karşılık, 137 milyar dolarlık ithalat yapıldığını, dış ticaret açığının önceki yıla göre yüzde 20 artarak 51.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Sönmez, ''İhracatta ithal girdi payının yüzde 70'e yaklaşması nedeniyle ihracat, rekorlar kıran cari açığımızı körüklüyor, bunun yapısal olarak değiştirilmesi gerek'' diye konuştu.

Toplantının devamında katılımcı Oda ve Borsa Başkanları tek tek kürsü alarak Bölgelerinin ve Ülkemizin genel ekonomik durumu, tespit edilen sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Yine bu tespit edilen sorun ve öneriler Raporlar halinde Bursa TSO Başkanlarına teslim edildi.

 

Bursa TSO Yönetim Kurulu Başkanının ardından sırası ile Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl TSO, Kocaeli Sanayi Odası, Bozüyük TSO, Gemlik Ticaret Borsası, Balıkesir Sanayi Odası, İznik TSO, Bandırma Ticaret Borsası, Bilecik TSO ve Gebze Ticaret Odası Başkanları söz aldılar.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Sn: Habib ESEL konuşmasında ..,

Bozüyük’ün sorunlarının ana başlıklar halinde tespit edildiğini bu sorunların detayları ile Raporlarında olduğunu belirterek kısa başlıklar halinde birkaç konuya değinmiştir.

Esel Bozüyük Şehir Merkezinde kalan mevcut Konteyner Hattının yetersizliği ve şehir içi trafikte oluşturduğu sıkıntıları dile getirerek bu hattın bir an önce Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde BORSAB Bozüyük Organize Sanayi Bölgesine alınması gerektiğini belirtti.

Bu çalışma için de Devlet Demiryollarından 4 km. lik ilave hattın raylarının döşenmesi ve sinyalizasyon sisteminin yapılmasını talep etti.

Devamında Habib ESEL İlçemizin Kronik hal almış olan..,

Çevre Yolu Projesinin bir an önce bitirilmesi,

Demir yollarımızın Liman Bağlantısının sağlanması

Eskişehir İstanbul hattı Hızlı Tren Projesi konusundaki belirsizliklerin bir an önce çözülerek Projenin en kısa zamanda hayata geçirilmesi..,

Seramik ve Mermer Sektörlerinin Üretim bazında teşvik kapsamına alınması konularına değinmiştir.

Bursa TSO daki Toplantıda Oda Başkanları konuşmalarında Genel Ekonomik değerlendirmeler ile birlikte, bölgelerinin ekonomik durumları.., yaşanılan sorunlar ve çözüm önerilerini anlattılar.

Bu tespit ve önerilerden bazılarını, aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

Ülkemizin Dış Ticaret açığı 52 Milyar Dolar gibi risk içerecek seviyelerde gidiyor.

¨      İhracatımız iyi fakat ihrac ürünlerimizdeki ithal girdi oranları % 70 lere varıyor.

¨      Bursa ve bölge Şubat ayı olmasına rağmen çok sıcak bir kış geçiriyor. Dünyanın gündeminde olan Küresel ısınma konusu Ankara’nın gündemine de bir an önce girmelidir. Bu konuda Ankara’dan dünyaya bir mesaj verilebilir.

¨      Plansız iç göç ve devamında gelen kentleşme ve altyapı sorunları..,

¨      Şehirlerimizde asayişe yönelik şikayetler her geçen gün artıyor. Güvenlik sistemleri ele alınmalı.., kameralı takip vb. sistemler oluşturulmalı

¨      Bölgelerin bağlantısını sağlayan Karayolu, Demiryolu ve Deniz Yolu taşımacılığı konularında yaşanan sıkıntılar..,

¨      Eflasyon tek haneli fakat Banka Kredi Faizleri Yıllık bazda çift hanelerden aşağı inmiyor..,

¨      Ülke çapında Yılın 12 ayı sürekli İndirim ve Kampanya düzenleniyor.., bu işin mantığı nedir..,

¨      Özellikle Küçük ölçekli İşletmelerin kullandıkları Kredi Maliyetleri yüksek bir de üzerine masraflar ekleniyor.., Bankalar Kredi Dosyası oluşturulması sırasında ne kadar masraf aldıklarını açıklıkla müşterilerine sunmalılar.

¨      Kıdem Tazminatı Fonu kurulması yönündeki çalışmaların varlığı İşverenlerin Maliyetlerini daha da yükseltecek korkusu yaşıyoruz.

¨      Organize Sanayi Bölgesi Kanunu bir an önce çıkarılmalı.

¨      Katı ve Sıvı atıkların bertaraf edilmesine yönelik yatırımlara bir an önce başlanmalı.., gerekli tesisler ve depolama alanları kurulmalı.

¨      İstanbul Kültür ve Tarih Şehir ilan ediliyor Sanayi Marmara Bölgesi ve Trakya ya kayıyor. Bu yönde makro ölçekte sanayi planlarına acilen ihtiyaç var.  

¨      Eskişehir Bilecik Bozüyük Bölgesinden İhracatçı Firma Ürünlerinin nakliyesi için Demiryollarının Liman bağlantıları bir an önce sağlanmalı.

¨      Bölgesel uygulamalardan ziyade Sektörel Teşviklere öncelik verilmeli.

¨      İkinci etap Eskişehir İstanbul arası hızlı Tren Projesi konusunda yaşanan duraksama bir an önce giderilmeli ve bu proje süratle başlatılıp tamamlanmalı

¨      Gemlik Zeytini Standartları belirlenmeli Marka olarak iyi pazarlanabilmeli

¨      Kayıtdışı % 60 civarında zeytin piyasasında ticaret dönüyor.

¨      Anadolu Yaklaşımı konusunda KOBİ ler daha detaylı bilgilendirilmeli

¨      İstihdam öncelikli çözüm bekleyen sorunların başında..,

¨      İznik bir Tarih ve Turizm kentidir. Bu kentimiz Turizm Bölgesi ilan edilmeli.

¨      Tarım sektöründe doğrudan destek yerine üretene destek verilmelidir.

¨      Madencilik sektöründe tek taş nakliyesinde yaşanan tonaj sıkıntısı Tek Taş Dorse taşımacılığı ile çözülmeli.

¨      Mekece-Bilecik-Bozüyük arası karayolu bir an önce rahatlatılmalı

¨      Bilecik ve Bozüyük teşvik kapsamına alınmış illerin arasında kalmış durumda bu da sanayicimiz ve yatırımcımız açısından büyük olumsuzluklar getiriyor haksız rekabet oluşuyor.

¨      Bilecik İline bir Üniversite bir an önce kazandırılmalı.., bu üniversite de Mermer ve Seramik Sektörüne yönelik özellikli eğitimlere ağırlık verilmeli

¨      Gebze Sanayi Gelişimini yeniden Planlamalı enerji ve su kaynaklarını çok daha temiz ve verimli kullanmalıdır.

 

Oda Başkanlarının konuşmasını takiben Bursa TSO Meclis Başkanı Sn: PARSEKER genel bir değerlendirme konuşması yaparak dile getirilen konuları ana başlıklar halinde ifade etti. Oda ve Borsalardan alınacak tüm Raporların 09 Mart 2007 tarihinde Ankara’da yapılacak toplantıda Sayın Başbakana sunulmak üzere TOBB Başkanlığı’na iletileceği ve bu konuda da bir kitapçık hazırlanacağı bildirildi.

Toplantı Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde verilen Öğle yemeğinin ardından sona erdi.

 

                                                                     06 ŞUBAT 2007

                                                                          BOZÜYÜK

                                                                    TİCARET VE SANAYİ ODASI

 

 

  • ODA VE BORSA BAŞKANLARI   BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASINDA TOPLANDI

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç