Haber Arşivi

BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN BİLDİRİLMİŞTİR.

  • 06.01.2009
  • bozuyuktso

ODA ORGAN SEÇİMLERİNE KATILACAK ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE!

 

Odalarda organ seçimleri, 5174 sayılı Kanun ve Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelikte yazılı usul ve esaslara uygun olarak, elektronik ortamda Bakanlık ve Birlik bünyesinde yer alan ortak veri tabanından alınan Seçme ve Seçilme hakkına sahip olanları gösteren güncel üye listeleriyle yargı gözetiminde ve gizli oyla yapılır.

 

SEÇİMLERDE GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERLE İLGİLİ OLARAK

UYGULANACAK ESASLAR

Seçimlerde Gerçek ve Tüzel Kişilerin temsili konusunda uygulanacak esaslar;

1-Tüzel Kişiler Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliği seçimlerine Tüzel Kişi olarak katılır.

2-Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimleri hariç yapılacak diğer seçimlerde seçilen Tüzel Kişi değil, Tüzel Kişinin Temsilcisi Gerçek Kişidir. Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliği seçiminde oy pusulalarına Tüzel Kişinin Ünvanı, diğer seçimlerde ise oy pusulasına Tüzel Kişilerin Gerçek Kişi temsilcisinin adı yazılır.

3-Tüzel Kişilerin Gerçek Kişi Temsilcilerinin, temsil ettikleri Tüzel Kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsile bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili olduklarına dair son bir ay içinde düzenlenmiş ve ilgili Ticaret Sicili memurluğunca tasdik edilmiş bir belgeyi oy kullanma sırasında seçim sandık kuruluna ibraz etmeleri gerekir. Bu belgelerden seçim gününden en fazla bir ay önce alınmış olanları geçerlidir.

4-Tüzel kişiliği müştereken veya münferiden temsile, ilzama yetkili kişiler birden fazla ise meslek komiteleri ve meclis seçimlerine ilişkin oy kullanımı sırasında ibraz edilecek temsil, ilzam yetkisini gösteren belge, bunlardan sadece biri adına düzenlenir.

5-Gerçek kişiler seçimlere bizzat iştirak ederler. Bu kişiler seçme ve seçilme haklarını vekaleten veya ticari mümessil vasıtasıyla kullandıramazlar.

6-5174 sayılı Kanunun 10 uncu ve 32 nci maddeleri uyarınca, seçmen listelerinden silinenlerin oda organlarındaki görevi de kendiliğinden sona erer. Bu üyeler Kanunda öngörülen yükümlülüklerini sonradan yerine getirmiş olsalar dahi tekrar organ üyeliğine dönemez.

 

MESLEK KOMİTESİ VE MECLİS ÜYELERİ SEÇİMİ

Her meslek grubu için ayrı zarflarda oy kullanılır. Bu zarflara konulacak her bir oy pusulasının üstüne Meslek Komitesi Asil Üye Adayları, altına ise Meslek Komitesi Yedek Üye Adayları ayrı ayrı yazılır. Meclis Asil ve Yedek üyesi adayları; aynı liste üzerinde Meslek Komitesi Asil Üyesi Adaylarının yanlarına yazılarak belirtilir. Bu şekilde düzenlenen birleşik oy pusulası tek bir zarfa konulmak suretiyle sandığa atılır.

Tüzel Kişiler Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğine Tüzel kişi olarak seçilirler. Bu nedenle, oy pusulalarında Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği için Tüzel Kişinin sadece unvanının yazılması zorunludur. Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğine seçilen Tüzel Kişiler, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren bir (1) gün içinde Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğinde Tüzel Kişiyi temsil edecek Gerçek Kişinin ismini Odaya bildirir. Bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinde oy kullanan Tüzel Kişinin Gerçek Kişi Temsilcisi, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeliği seçiminde oy kullanamaz.

 

 

SEÇME YETERLİLİKLERİ

ODA ORGAN SEÇİMLERİNE SEÇMEN SIFATIYLA KATILABİLMEK İÇİN:

1-Odaya kayıtlı olmak,

2-Gerçek Kişiler ile Tüzel kişilerin Gerçek Kişi temsilcileri için seçim günü itibarıyla on sekiz yaşını doldurmuş olmak.

3-Tüzel Kişilerin Gerçek Kişi Temsilcileri için tescilli ana sözleşmelerinde temsil ve bağlayıcı işlemler yapma yetkisine sahip olmak,

4-Odaya kaydını gerektiren Ticari ve Sınai kazanç dolayısıyla Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefi olmak,

5-Kanunun 10 uncu ve 32 nci maddeleri uyarınca Meslek Grubu ve Seçmen Listelerinden silinmemiş olmak veya kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden meslek grubu ve seçmen listelerine dahil edilmiş olmak gerekir. Tüzel Kişilerin Seçme Hakkını kullanabilmesi için yukarıda  belirtilen şartların yanı sıra, şirket sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi, genel müdürü, murahhas azası, genel müdür yardımcısı, birim müdürü ve şube müdürü seviyesinde şirketi temsile, bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili olduğu Ticaret Siciline Tescil edilmiş üst düzey yöneticisi olması ve bu halin yeni kurulan şirketler hariç seçim tarihinden enaz altı ay öncesini kapsaması şarttır.

Temsile bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili olanların, bu yetkilerinin süresinin seçim tarihinden altı ay önceki zaman diliminde dolması ve aynı kişilerin bu süre içinde yeniden yetkili kılınmaları halinde, bu yetkinin seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsaması şartı aranmaz.

Münfesih şirketler oda organ seçimlerinde oy kullanamaz.

Bu açıklamalarda geçen süreler, gün hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır.

 

SEÇİLME YETERLİLİKLERİ

ODA ORGANLARINA SEÇİLEBİLMEK İÇİN:

1-Seçim tarihi itibariyle, Tacir ve Sanayiciler için Ticaret Siciline kayıtlı bulunmak şartıyla, en az iki yıldan beri Odaya kayıtlı olmak,

2-Gerçek Kişiler ile Tüzel Kişilerin Gerçek Kişi Temsilcileri için seçim günü itibarıyla 25 yaşını doldurmuş ve okur-yazar olmak,

3-İflas etmemiş olmak ya da iflas etmiş olsa bile itibarını hükmen yeniden kazanmış olmak,

4-Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya iki yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmak yahut affa uğramış veya tecil edilmiş olsalar bile basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, evrakta sahtekarlık, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, kaçakçılık, hileli iflas, görevi kötüye kullanmak, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama, devlet sırlarını açığa vurma, terör, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına iştirak suçlarından hüküm giymemiş olmak,

5-5174 Sayılı Kanunun l0 uncu ve 32 nci maddeleri uyarınca Meslek Grubu ve Seçmen Listelerinden silinmemiş olmak veya Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden Meslek Grubu ve Seçmen Listelerine dahil edilmiş olmak,

6-Ticaret ve Sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olmak,

7-Odaya kaydını gerektiren Ticari ve Sınai faaliyetten elde edilen kazanç dolayısıyla Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi olmak,

Oda organlarına seçilebilmek için birinci maddede öngörülen iki yıllık süre, 5174 sayılı Kanunun l0 uncu ve 32 nci maddeleri uyarınca Meslek Grupları ve Seçmen Listelerinden silinen üyelerden Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle yeniden Meslek Grubuna ve Seçmen Listelerine dahil edilen üyeler için aranmaz.

Seçilme yeterliliği bulunmadığı sonradan anlaşılanlarla, seçilme yeterliliğini yitirenlerin Oda Organlarındaki üyeliği bu tespitin yapıldığı tarihten itibaren kendiliğinden sona erer.

Tüzel Kişilerin Seçilme Hakkını kullanabilmesi için birinci maddede öngörülen şartların yanı sıra, şirket sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi, genel müdürü, murahhas azası, genel müdür yardımcısı, birim müdürü ve şube müdürü seviyesinde şirketi temsile, bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili olduğu Ticaret Siciline tescil edilmiş üst düzey yöneticisi olması ve bu halin yeni kurulan şirketler hariç seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsaması şarttır.

Temsile bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili olanların, bu yetkilerinin süresinin seçim tarihinden altı ay önceki zaman diliminde dolması ve aynı kişilerin bu süre içinde yeniden yetkili kılınmaları halinde, bu yetkinin seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsaması şartı aranmaz.

Oda Organlarında görevli iken Milletvekili, Belediye Başkanı seçilen Gerçek Kişiler ile Tüzel Kişilerin Gerçek Kişi Temsilcileri seçildiği siyasi görevin kesinleşmesinden itibaren oda organlarındaki görevleri kendiliğinden sona erer.

Milletvekili, Belediye Başkanı olan Gerçek Kişiler ile Tüzel Kişilerin gerçek kişi temsilcileri seçildikleri Oda Organ Seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren üç (3) gün içinde Milletvekilliği, Belediye Başkanlığı görevlerinden istifa etmedikleri takdirde oda organlarındaki görevleri kendiliğinden sona erer.

Münfesih şirketler oda organlarına seçilemez.

Bu açıklamalarda geçen süreler, gün hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır.

 

 

 

…..ŞUBAT 2009 TARİHİNDE YAPILACAK OLAN

ODA ORGAN  SEÇİMLERİNDE OY KULLANACAK

TÜZEL KİŞİ TEMSİLCİLERİ İÇİN GEÇERLİ OLAN DİLEKÇE ÖRNEGİDİR

 

 

TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU'NA

……………....

 

…………….... sicil nolu ………………………………………….. unvanlı şirketimizin tescil edilmiş ana sözleşmesi gereğince, şirketimizi temsile ve bağlayıcı işlem yapmaya yetkili olan …………….... …/ Şubat / 2009 günü yapılacak BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI organ seçimlerinde şirketimiz adına oy kullanacaktır. Gereğini arz ederim/ederiz.

 

Kaşe, Tarih

Yetkili imza sahiplerinin

Adı-Soyadı ve imzaları

 

 

 

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN  BİLDİRİLMİŞTİR.

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç