Haber Arşivi

KIRSAL KALKINMAYA YÖNELİK YATIRIMLARA DEVLET DESTEĞİ

  • 03.11.2009
  • bozuyuktso

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülen, “ Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi “ 'ne dair 2009/47 sayılı Tebliğ 30 Ekim 2009 tarih ve 27391 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin hazırlanan bu tebliğ ile..,

Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı yatırım konuları, yatırım süreleri, başvuru sahiplerinde aranacak özellikler ve proje toplam tutarları ile destekleme oranları ilgili tebliğde detaylı olarak belirtilmektedir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 5.Etap Tebliği kapsamında    Ekonomik Yatırımlar ve Toplu Basınçlı Sulama Sistemi Yatırım Projeleri desteklenmektedir.

 Özet olarak..,  

            Ekonomik Yatırım Projeleri Kapsamında;

             a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlara hibe desteği verilmektedir.

             Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 100.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvurularında ise 500.000 Türk Lirasını geçemez. Hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir.

             Toplu Basınçlı Sulama Sistemi Yatırım Projeleri Kapsamında;

 Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularına hibe desteği verilmektedir. Köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerince hazırlanan projelere hibeye esas proje tutarının % 75’ine hibe yoluyla destek verilir. Projenin özelliğine bağlı olarak İnşaat işleri alım giderlerine, Makine, ekipman ve malzeme alım giderlerine ve Uygulama aşamasında danışmanlık hizmetleri alım giderlerine hibe desteği verilir.

 Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir projeye hibe desteği verilmez.

Yatırımcılar tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırladıkları proje tekliflerini, tebliğin yayım tarihi olan 30.10.2009 tarihinden itibaren 60 (altmış) gün sürenin son günü olan 28.12.2009 tarihine kadar il müdürlüklerine teslim etmek zorundadırlar.

Proje bütçeleri KDV hariç hazırlanır. Hibe Sözleşmesi imzalanan yatırım projeleri, 01.12.2010 tarihine kadar tamamlanmalıdır.

Daha geniş bilgi için 30 Ekim 2009 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği (Tebliğ No: 2009/47) ve Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (www.tedgem.gov.tr) internet adresinde yayınlanacak Uygulama Rehberinden faydalanabilirsiniz.

 

Değerli Üyelerimize.., Basın Kuruluşlarımıza ve Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla..,  

 

03/11/2009

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • KIRSAL KALKINMAYA YÖNELİK YATIRIMLARA DEVLET DESTEĞİ

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç