Haber Arşivi

TOBB ODA BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDIK

  • 15.04.2010
  • bozuyuktso

 

TOBB Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Organizasyonunda TOBB-ETÜ Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirilen Oda ve Borsa Başkanları istişare toplantısına katıldık.

 

           15 Nisan Perşembe günü tüm Ülke genelinde faaliyet gösteren 365 Oda ve Borsa içerisinden yaklaşık 285 Oda ve Borsanın Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda İstihdam ve İşsizlik konuları ele alındı.

 

             TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Sn: Hisarcıklıoğlu'nun açış ve değerlendirme konuşması ile başlayan toplantıda.., son günlerde ülkemiz ekonomi gündemine oturan İstihdam ve Yüksek İşsizlik sorunu etraflıca ele alındı ve değerlendirildi..,

 

            TOBB Başkanı ve toplantıda hazır bulunan bazı Oda ve Borsaların Başkanlarının da detaylı açıklama ve değerlendirmelerde bulundukları toplantı sonucu Basın Toplantısında Bildirge şeklinde kamuoyuna açıklandı.

 

             Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası adına toplantıya Meclis Başkanı Osman TEKELİ,  Yönetim Kurulu Başkanı  Habib ESEL ve Oda Genel Sekreteri Bedri ÖZTÜRK katıldı.

 

             Değerlendirme ve Müzakereler sonucunda oluşan ortak görüşü içeren ve TOBB tarafından Basın ve Kamuoyu ile paylaşılan açıklama aşağıda verilmiştir.

            

        TOBB’a bağlı 365 Oda ve Borsa’nın Yönetim Kurulu Başkanları ile Meclis Başkanları, istihdam ve ekonomideki gelişmeleri görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantı sonrasında, TOBB Genel Kurul Başkanı Nafi Güral tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:


         “Bizler, Türkiye’nin her köşesinden, 81 il ve 160 ilçesinden ekonomideki gelişmeleri ve istihdam meselesini konuşmak, görüşlerimizi tek bir yürek ve tek bir ağızdan kamuoyuna duyurmak üzere, bugün bir araya geldik.

 

         TOBB camiası olarak, 2002 yılından bu yana her platformda, kayıtlı ekonomiye geçmenin gerekliliğini, kayıtdışı kalanın küçük kalacağını, kayıt altına girmeyen bir ekonominin, haksızlığa ve adaletsizliğe neden olduğunu ifade ettik. “Hesabını veremeyenin hesap soramayacağını”, hep söyledik.

 

          “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” düsturu ile yetişen bizler, her zaman sosyal sorumluluklarımızın farkında olduk. Sosyal ve ekonomik refahı geliştirici her projenin hayata geçmesi için elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik. Son dönemde, hızla bozulan iktisadi ortamın bir sonucu olarak, artan işsizliğin acısını, bizler de yüreğimizde hissediyor ve çözümü için çaba sarfediyoruz.

 

       Zira evine ekmek götürememenin, siftahsız kepenk kapatmanın, çekini-senedini, vergisini zamanında ödeyememenin, üretimini ve işçisini muhafaza edememenin ıstırabını, çok iyi biliyoruz. Anadolu’da, daha çok üretmek ve daha çok istihdam sağlamak, bir müteşebbisin gurur kaynağıdır, övüncüdür.

 

          Bizler, “çalışanın hakkını alın teri kurumadan veriniz” öğüdüyle yetiştik. Biz, çalışanımızla aynı masada, aynı tencereden yemek yeriz. Çalışanın maaşını geç verdiği için ağlayan insanlar, işte bu camianın mensuplarıdır.

 

          “Komşusu açken, tok yatan bizden değildir” anlayışı benimsemiş bu camianın mensupları, hiçbir zaman ezen olmamış, ezilenin yanında olmuştur. Sömüren olmamış, sömürünün karşısında durmuştur. Biz, hayatımızın her safhasında, işsize iş, aşsıza aş olma gayreti içinde olmuş bir camiayız.

 

          Değerli basın mensupları,

          İstihdam piyasası bir aynadır, ekonominin genel durumunun bir aynasıdır. Bizler, küresel ekonomik krizin daha başında, bu işin ciddiye alınmasını istedik ve önerilerimizi ilettik. Sonrasında, gecikmeyle de olsa yürürlüğe giren önlem paketleriyle birlikte, 2009 Mayıs’ında en üst noktaya çıkan işsizlik oranı, gerilemeye başladı.

 

        Yani özel sektörümüz, alınan tedbirlerden sonra, istihdam kaybını telafi etti, etmeye de devam edecek. Önümüzdeki dönemde, istihdamın artacağını da hepimiz göreceğiz. Peki, bu haksız ithamlar niye?

 

          Biz; haysiyetimiz, onurumuz için çalışarak, bu ülkeye hizmet ediyoruz. İşçi ile işvereni karşı karşıya getirerek, iş barışını bozacak söylemlerden de, özellikle kaçınılmasını bekliyoruz. Tekstil ve konfeksiyon gibi, istihdamın, ihracatın, katma değerin yıldızı bir sektörümüzün de, yıpratılmamasını ve desteklenmesini istiyoruz.

 

           Değerli basın mensupları,

          Türkiye’nin en öncelikli ve birincil meselesi işsizliktir. Bu sorunu ancak, ortak akılla çözebiliriz. İşte bu nedenle TOBB’un öncülüğünde, 29 Mart günü 2010 tarihinde Ankara’da, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, TESK, TİSK, KAMU-SEN VE TZOB’un katılımıyla, 30 Mart günü de İstanbul’da 17 sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantılar düzenledik.

 

          Sağlıklı bir işsizlikle mücadele stratejisi için, yapılması gerekenleri tartıştık. Özel sektörün yanı sıra, sendikaların ve kamu kurumlarının da yer alacağı bir istihdam çalıştayında, bu konuyu daha detaylı bir şekilde ele almak istiyoruz.

 

          Yine her zaman dediğimiz gibi, devletten tek isteğimiz, rakiplerimizle şartlarımızın eşit hale getirilmesidir. Türkiye, sorunlarını şeffaf bir zeminde ve gerçeklikten kopmadan açıklıkla konuşmalıdır. Bu, iş dünyası için geçerli olduğu kadar, siyasetin de öncelikli sorumluluğudur.

 

           Türkiye 2002-2007 döneminde hem ekonomide, hem de istihdamda büyük gelişme sağladı. Neden? Çünkü huzur ve istikrar vardı. Reform süreci vardı. Hükümet ile iş dünyası arasında diyalog mekanizmaları, sağlıklı bir biçimde işletiliyordu.

 

           Böylece yaklaşık 3 milyon kişiye, işte bu özel sektör istihdam sağladı. Dün bunu sağlayan özel sektörümüz, bugün 1,5 milyon kişiye daha istihdam sağlayamaz mı? Elbette sağlar Güçlü bir istihdam seferberliği başlatabilmek için, ekonomimizin son yıllarda aldığı hasar, mikro reformlar yoluyla telafi edilmelidir.

 

          Öte yandan, önümüzdeki üç yıllık sürede, üç milyon kişiye yeni beceriler kazandırılması için gereken mesleki beceri kursları da, hızlı bir biçimde açılmalıdır.

 

          Biz Oda/Borsa yönetimleri olarak, bu tür kurslara yönelik yerel talebin belirlenmesi, kurs içeriklerinin oluşturulması ve bu kurslarda eğitilenlerin, hizmet içi eğitimi ve şirketlerle eşleştirilmesi konusunda, aktif destek vermeye hazırız.

 

           Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte, bu konu üzerinde zaten çalışıyoruz. Ülkemizde uzun bir süreden beri ihmal edilen mesleki eğitim konusunda, hükümetimizin atacağı her adımın da, son derece önemli olduğu kanaatindeyiz.

 

            Değerli basın mensupları,

          İstihdamın artması, daha çok üretim, daha çok ticaret, daha çok refah demektir. Ekonomik büyüme ile istihdam artışı doğrudan ilişkilidir. Kim daha çok üretmek, kazanmak istemez ki? Daha çok üretirse, iş yaparsa kim ihtiyacı olan işçiyi almaz ki?

 

          Sorunun çözümü çarkların dönmesi, üretim ve rekabet gücümüzün artmasıdır. Zira üretim tüketim ve istihdam birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Çarkların dönmeye devam etmesi için de, itici güce ihtiyaç vardır. Bunu da ancak hükümet sağlayabilir.

 

          Yapılması gereken, büyük bir istihdam seferberliğini, kamu-özel sektör işbirliği ile, bir an önce başlatmaktır. Ülkemizin birinci ve öncelikli meselesi olan işsizliği görüşmek üzere, tüm Başkanlarımızla birlikte yapılacak bir toplantıda, Sayın Başbakanımızı da aramızda görmek istiyoruz.”

 

15.04.2010

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • TOBB   ODA BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDIK

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç