Haber Arşivi

BOZÜYÜK TSO TÜRKİYE SERAMİK SANAYİ BULUŞMASI TOPLANTISINA KATILDI.

  • 01.07.2010
  • bozuyuktso

T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Eskişehir Sanayi Odası, Türkiye Seramik Federasyonu Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği tarafından organize edilen Türkiye Seramik Sanayi Buluşması konulu toplantı 01 Temmuz Perşembe günü Anemon Otel’de yapıldı.

 

Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Bozüyük’ten İlçe Kaymakamı Sn: Oktay KAYA’nın da katıldığı toplantıya Odamızı temsilen Meclis Başkanı Osman TEKELİ,  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahri TUNCA ve Oda Genel Sekreteri Bedri ÖZTÜRK ile Odamız Üyesi ve çevre Seramik Kuruluşlarının yöneticileri katıldılar.

 

Toplantının açış konuşmasını Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş ÖZAYDEMİR yaptı. Devamında ise TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nafi GÜRAL, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent ECZACIBAŞI , Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep BODUR da sırası ile toplantının anlamına yönelik olarak Türkiye genel Seramik Sektörü mevcut durum yapılan çalışmalar karşılaşılan sorunlar çözüm önerileri ve kümelenme çalışmaları konularını ele aldılar.

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat ERGÜN  yaptığı detaylı konuşmasında ise..,  yıllardır eksikliği duyulan Sanayi Strateji Belgesi'ni son aşamaya getirdiklerini belirtti. Sanayi stratejilerinin uzun dönemli vizyonunu, Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim, mal ve hizmet üssü olmak olarak belirlediklerini ifade etti.

 

Bakan ERGÜN konuşmasının devamında ise..,  "Seramik sektörünün en göze çarpan özelliklerinden birisi, bu sektörün ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden birisi olmasıdır. Dolayısıyla bu sektörü ileriye taşıyacak adımlar, ekonomi için ayrı bir önem taşımaktadır." dedi.  

Bakan Nihat Ergün, 2010 yılının ilk 5 ayında seramik sektörü ihracatının geçen yıla göre yüzde 28 oranında arttığını söyledi. Bunu yetersiz bulduklarını ifade eden Ergün, "Türk seramik sektörü bundan daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır" dedi.

Seramik sektörü ihracatının göreve geldikleri 2002 yılında 393 milyon Dolar olduğunu belirten bakan Nihat Ergün, sektördeki ihracatın 2008 yılında 868 milyon dolara ulaştığını söyledi. Geçen yıl küresel kriz nedeniyle ihracatın 675 milyon dolarda kaldığını ifade etti.

Yine Bakan ERGÜN konuşmalarında Sektörün Ar-Ge, İnovasyon çalışmaları ve gerek hammadde ve gerekse de mamul ürün sevkiyatlarında yüksek maliyetlere sebep olan nakliye ve ulaştırma giderlerinin demiryolu liman bağlantılı lojistik üsler ile destekleneceğini bu yöndeki çalışmaların da süratle devam ettiğini ifade ettiler.

 

Eczacıbaşı Holding adına değerlendirme yapan  Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da  "Küresel ekonomik bunalıma ilişkin değerlendirmeler değişiklikler gösterse de, görünür gelecekte bir çöküş beklenmiyor. Türkiye'de ise ekonomik veriler olumlu gelişmeleri gösteriyor. Birinci çeyreğe ilişkin rakamları son derece sevindirici buluyoruz. Bütçe yönetiminin başarısıyla enflasyon da geriliyor. Bütçe disiplini ve borcun Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranı, Türkiye'yi diğer ülkelerden farklı kılan ve küresel krizden daha az etkilenmesini sağlayan faktörler oldular. Dış ticarette de performansımız dünya piyasalarındaki iniş çıkışlara bağlı olarak yavaş da olsa yükseliyor. İmalat sanayisinin eskiye oranla çok daha fazla ihracata yönelik çalışması nedeniyle Türkiye'de büyümenin sürdürülebilmesi büyük ölçüde dünyadaki gelişmelere bağlı hale geldi ve durumun süreceği anlamına geliyor. O nedenle dış dünyadaki olumlu ve olumsuz gelişmeler bize de yansıyor. Yılın ikinci yarısından itibaren dünyada ivme kaybetmesi beklenen büyüme ortamından Türkiye'nin en düşük düzeyde etkilenmesi için rekabet üstünlüklerimizi geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

 

Bu sunuş ve konuşmaların ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İLTER’in Türk Seramik Sanayi Stratejisi Belgesi ve Eylem Planına ait yapılan çalışma ve değerlendirmeleri içeren sunuşlarının ardından sektör temsilcilerinin değerlendirme ve önerilerini içerecek çalıştaya devam ettiler.

 

 

01/07/2010

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • BOZÜYÜK TSO TÜRKİYE SERAMİK SANAYİ BULUŞMASI   TOPLANTISINA KATILDI.

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç