Haber Arşivi

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI ÖDÜL TÖRENİNE KATILDIK.

  • 31.01.2011
  • bozuyuktso

Eskişehir Ticaret Odasında düzenlenen Ödül Töreni Programına Odamızı temsilen Meclis Başkanı Osman TEKELİ, yönetim Kurulu Başkanı Habib ESEL ve Genel Sekreter Bedri ÖZTÜRK katıldılar.

 

Hisarcıklıoğlu, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından '2008-2009 yılları kurumlar ve gelir vergisi rekortmenleri, en yüksek düzeyde ihracat yapan firmalar ve kente yatırım yapan şirketlerin yetkilileri ile ETO'ya 30 yıldır üye olanlara hizmet ve şeref belgesi verilmesi' dolayısıyla düzenlenen ödül törenine katıldı.

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde 'Eskişehir'in Yıldızları' sloganıyla düzenlenen törende konuşan Hisarcıklıoğlu, dünyada krizden önceki seviyeyi yakalayan ülke sayısının 16 olduğunu, bunların içinde Türkiye'nin de yer aldığını kaydetti.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, 2023'de en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini, bunun için 6 ülkeyi daha geçmesi gerektiğini belirterek, 'Rakibimiz olan ülkelerden daha hızlı büyümeliyiz. Burada büyümenin yetersiz olduğunu söylememiz lazım. Türkiye, 9 ay itibariyle dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi oldu. Bu başarının arkasındaki tek kahraman özel sektördür. Türk özel sektörünün müthiş bir başarı hikayesi var. Türk özel sektörü üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirdi' diye konuştu.

 

- 'KURU DEĞİL ANA GİRDİLERİ TARTIŞIYOR OLMAMIZ LAZIM'-

 

Sanayi üretimi yüzde 14 artarken ara malı ithalatı artışının yüzde 35 olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

'Ara malı ithalatı artışının sebeplerini yok ediyor olmamız lazım. Buraya odaklanmamız lazım. Burada hepimizin aklına basit ve kısa yollu çözüm geliyor. Hepimiz 9 yıldır aynı şeyi söylüyoruz. (Bu dolar, avro hiç mi değerlenmez) diyoruz. Fakat değişen hiçbir şey olmuyor. Doğru kur çok önemli bir enstrüman, ithalatın artışında, ihracatın daha az artmasında. 9 yıldır söylüyoruz ama değişen bir şey yok. Türkiye'de herkes söylüyor, Bakanlar bile söylüyor. Bir şey değişti mi? Hiçbir şey değişmedi. Neyi konuşuyor olmamız lazım? Bunu değiştiremiyorsanız sanayici olarak ana girdileri tartışıyor olmamız lazım. Son dönemde su yüzde 15, elektrik yüzde 40, benzin yüzde 28, LPG yüzde 19, mazot yüzde 35 arttı. Bunların hepsi sizin girdiniz değil mi? Neden bunu konuşmuyorsunuz? Bakın bu kur işi cambaz işi. Bu cambaza takılmayın. Takıldıkça cepten gidiyor. Siz her kuru konuştukça bakıyorsun sudan gitti, elektrikten gitti. Girdiler üzerine tartışıyor olmamız lazım.'

 

- 'BAŞBAKAN'IN GENELGESİNE RAĞMEN BUNU UYGULATAMADIM'-

 

Hisarcıklıoğlu, kamu alımlarında 'yerli malı tercihinde yüzde 15'e kadar fiyat farkını gözetin' diye bir kanun olduğunu ifade ederek, 'Yerli malı fiyatı yüzde 15 yukarda da olsa kamu alımında bunu tercih eder' diye kanun var. Başbakan'ın iki kere genelgesi var ama her ne hikmetse ben bunu uygulatamadım. O bürokratlara 'Başbakan'dan herkes korkuyor, siz de korkuyorsunuz, Başbakan'ın genelgesine rağmen bu yüzde 15 fiyat farkını neden yerli üretici lehine kullanmıyorsunuz' diyorum. Yarın geliyorsun çocuğuna benden iş istiyorsun. Senin çocuğuna iş verebilmem için benim üretime devam etmem lazım. O zaman bu kamu alımlarında fiyat farkı avantajını kullandırın. Bütün dünya bunu yapıyor ama biz uygulatamadık. Yılmadım, bunu takip etmeye devam edeceğim.'

Eskişehir'deki iş adamlarına hitaben 'Borsa'da işlem gören bir şirketiniz yok. Sıfır bedelli para var orada. Neden şirketinizi halka açmıyorsunuz?' diyen Hisarcıklıoğlu, 'Yabancı yapıyor bunu. Halka aç, al bedava parayı işini büyüt. Eskişehirli sanayici her işe öncülük etti ama bu işte Türkiye'nin gerisinde kaldı. Hem kendi paranızı hem de bu sıfır bedelli parayı kullanın. Parayı hep ağalar alıyor. Küçükler hiç almıyor' diye konuştu.

 

- 'AYAĞIMIZDAKİ PRANGAYI ÇÖZÜN'-

 

Hisarcıklıoğlu, fabrikaların kapısında 'kaynakçı aranıyor' ve benzeri tabelaların olduğunu, kahvehanelerde işsizlerin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:


'Allah razı olsun sizlerin de desteğiyle çok büyük bir projeyi başlattık. Bunu algılayacak en güzel yer de Eskişehir. Beceri 2010 projesini başlattık. Bu proje 4 yılda meslek liselerine yapılan katkıyı 6 ayda yaptı. 111 milyon lira kaynak aktardı. Bu müthiş bir şey. Bütün oradaki teçhizat modern hale geldi.'

 

'Dil yok, adres yok, 200'den fazla ülkeye mal satıyoruz. Şimdi arkadan kim geliyor peki? İki dil bilen var' diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

'İnterneti, web sayfasını kullanan var. Böyle bir gençlik geliyor. Biz bu ülkeyi 2023'de dünyanın ilk 10 ekonomisi, ondan sonra da dünyanın bir numaralı ülkesi haline getiririz. Bakın güneş tekrar doğudan doğmaya başladı. Dünya ekonomisinin yüzde 51'i Türkiye'nin doğusunda. Eskiden batısındaydı. Şimdi güneş tam tepemize geldiğinde hazır olmalıyız. Talih, hazır olana güler. Türk özel sektörü olarak para ve pul istemiyoruz. Devletimize 'rakiplerimiz hangi şartlarda üretim yapıyor, muamele görüyorsa aynısını bize de sağlayın, ayağımızdaki prangayı çözün' diyoruz.'

 

ETO Başkanı Harun Karacan da, TOBB çatısı altında yer alan tüm odaların üyeleri olarak yurt içinde ve dışında çarkları döndüren büyük bir güç ve aile olduklarını söyledi.

 

Konuşmaların ardından 139 firmanın yetkililerine birer başarı plaketi ve belgesi, 30 yılını dolduran 64 üyeye de hizmet ve şeref belgeleri verildi.

 

Öte yandan Hisarcıklıoğlu, törenden önce Hisarlar A.Ş tarafından yüzde 85 yerlilik oranıyla Eskişehir'de üretilen 'TURKAR' adlı araca bindi ve bir süre kullandı.

 

Törene, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk, CHP Milletvekili Murat Sönmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ile çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı.

 

 

01.02.2011

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • ESKİŞEHİR TİCARET ODASI  ÖDÜL TÖRENİNE KATILDIK.

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç