Haber Arşivi

7. ÇEVRE ODA VE BORSA BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISI ODAMIZ EV SAHİPLİĞİNDE BOZÜYÜK'TE YAPILDI

  • 01.07.2011
  • bozuyuktso

 

Grand Çalı Otelde Düzenlenen Toplantıya, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Bozüyük Kaymakamı Oktay Kaya, Afyonkarahisar, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir, Kütahya ve Uşak Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları ile ticaret Borsaları temsilcileri katıldı.

         Toplantıda konuşan MHP Bilecik milletvekili Bahattin Şeker, Konya ve Kayseri gibi iller teşvik kapsamına alınarak Bilecik’in teşvik kapsamına alınmadığını ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.

         Bilecik’in 250 tane köyü olduğunu ve seçim zamanında bunlardan 235’ini gezdiğini belirten Şeker, şunları söyledi:

         “Köylerin perişan olduğunu gördüm. Her yer perişan. Şuan ki mazot parası ve gübre parası yüksek olmasından dolayı çoğu tarlasını ekmiyor. Ülkemizde mazot pahalı. Biz nakliyatçılık yaptığım dönemlerde Yunanistan’a gidiyorduk. Yunanistan’da kırmızı mazot var. Tarımda, sulamada ve diğer işlerde bu mazot kullanılıyor. Normal bir arabada o mazotu kullanan kişi yakalandığında, o dönemlerde ağır bir para cezasına çaptırılıyordu. Bu mazot sadece çiftçiye uygulanan bir yakıt. Belki bu Türkiye’de de olabilir. Diğer bir konu, yeni bir ticaret kanunu geliyor. Bununla ilgili Ticaret odalarının çok iyi şekilde bilgilendirmesi lazım. Ben buna katılıyorum. Türkiye’de on numaralı yağ yasak ama gidin Pamukova tarafına her yerde on numara yağ bulabilirsiniz. Biz tekstil sektöründede vardık. Ülkemizde yüzlerce merdiven altı çalışanlar vardı. Yani bu konulara odalar birliğinin daha aktif katılmalarını istiyorum. Ayrıca Toprak fabrikaların kapanması Bozüyük ekonomisini çok etkiledi. Eskişehir’e yeni fabrikalarda kuruluyor. Bu yüzden Eskişehir belki pek etkilenmedi ama ilçemizi çok etkiledi. Bu konu hakkında bir şeylerin yapılması gerekiyor. Bu işe Eskişehir Milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte çok iyi girmemiz lazım.”

         Bozüyük Kaymakamı Oktay Kaya, şu anda Türkiye’de 3-5 ürün dışında her şeyin üretilebilir durumda olduğunu söyledi.

         Toplantıda, işçi maliyetlerinin, pazarda rekabeti ciddi anlamda sıkıntıya soktuğu konusundan bahsedildiğini belirten Kaya, “Tabi bu saatten sonra geriye dönüp işçilik maliyetlerini azaltalım deme olasılığımız yok. Ne sigortadan taviz verebiliriz, ne de geldiğimiz demokrasi çağında bunlardan fedakarlık yapma olasılığımız yok. Bunun için yapabileceğimiz yegane şey, herhalde verimliliği attırmak, yeni ürünleri yeni tasarımlar geliştirmek ve bu sayede rekabet edebilmek. Bu anlamda da sanayi ticaret odalarımız, ticaret borsalarımızın üzerine düşen görev, UMUM gibi benzeri projelerin daha yoğun bir şekilde faaliyete geçirilmesi” dedi.

         Günümüzde işsizliğin ve iş arayanların çok olduğunu kaydeden Kaya, şöyle devam etti:

         “Dolayısıyla nitelikli iş gücü ihtiyacımızın yoğun olduğunu hepiniz hissediyorsunuzdur. Kaliteli eleman eksikliği de ülkemizin genel bir sorunu. Bölgesel olarak benim gördüğüm, bölgenin potansiyelinin ortaya çıkartılması ihtiyacı var. Bunun için de sanayisinden ticaretine, madenciliğinden hayvancılığına ve turizmine kadar bir envanter çalışması yapılabilir. Bu anlamda üniversitelerden, kalkınma ajanslarından istifade edilebilir diye düşünüyorum.”

         Bozüyük Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Habib Esel ise, Bozüyük’ün 1970’li yıllarda Bilecik’in teşvik kapsamına alınmasıyla beraber o dönemlerde hızlı bir gelişme kaydettiğini belirterek, şöyle devam etti:
         “O dönemlerde büyük firmaların yatırımlarıyla birlikte ismini duyurmayı başarmıştır. Bozüyük’te ilk fabrika 1926 yılında kurulmuş Albay İbrahim Çolak’a ait kereste fabrikasıdır. Bozüyük’e sektörler bazında baktığımız zaman seramik sektörü ağırlıklıdır. Bunun dışında kablo sektöründen alçı sektörüne kadar ağır makine parçaları da dahil olmak üzere birçok ürün üretilmektedir. Buda Bozüyük’ün geniş bir ürün üretme yelpazesinin olduğunu göstermektedir. 1990’da duraklama dönemine girdik. 1994’te Organize Sanayi Bölgesini kurmuş olmamıza rağmen bu bölgemizde çok fazla fabrika olmadığını da görüyoruz. Bozüyük’ün gelişmesi için bu bölgedeki fabrikaları çoğaltmamız gerektiğini de şahsen düşünüyorum. İlçemizde, sanayi kuruluşlarını baz aldığımız zaman yaklaşık 13 bin kişilik bir istihdam potansiyeli vardır.

         Hızlı tren projemiz halen devam ediyor. Eskişehir-Ankara hızlı tren seferlerine ilçemiz ev sahipliği yapacaktır. Proje tamamlanmasının ardından kendimize Eskişehir’e ve İstanbul’a yaklaşık 1 buçuk saatte ulaşım imkanı sağlanmış olacaktır. Lojistik köyle alakalı, proje çok hızlı ilerleyen bir projeydi. Şubat ayından itibaren sözleşme yapılacak ve ihaleye çıkacak diye bekliyoruz. Fakat dün itibariyle genel müdürlükle yaptığımız istişarelerle lojistik köyün rakamının çok büyük olduğu ve bunun küçültülerek kurulması gerektiğini bildirdiler. Bundan dolayı bu konunun biraz geri geri gitmeye başladığını düşünüyorum.”

         Toplantının ardından, misafirlere İlçemiz için büyük önem taşıyan ve Türk Ulusu için bir başlangıç noktası olan Metristepe Zafer Anıtı yerinde tanıtıldı, gelen misafirlerin Metristepe anıtı ve çevresinden oldukça etkilendikleri görüldü.

 

         Program Konuşmaların ardından, çevre oda ve borsa başkanlarının, Bozüyük’teki bazı sanayi kuruluşlarını ve Metristepe Zafer Anıtını ziyaret ederek Söğüt ilçesinde incelemelerde bulunacağı bildirildi.

 

         Değerli Üyelerimize.., Basın Kuruluşlarımıza ve Kamuoyuna duyurulur.

         Saygılarımızla..,   

            Kaynak:http://gundem11.net/haber/bozuyuk8217te-7-cevre-oda-ve-borsa-baskanlari-istisare-toplantisi-yapildi--725.html

04.07.2011

BOZÜYÜK
TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • 7. ÇEVRE ODA VE BORSA BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISI ODAMIZ EV SAHİPLİĞİNDE BOZÜYÜK'TE YAPILDI

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç