Haber Arşivi

ECZACIBAŞI "VİTRA İNOVASYON MERKEZİ" AÇILDI

  • 17.11.2011
  • bozuyuktso

 

Bozüyük’te Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubunun üretim kampusunda faaliyet gösterecek VitrA İnovasyon merkezinin açılışı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

               Açılışa Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman TEKELİ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahri TUNCA, Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Katrancı ve Genel Sekreter Bedri ÖZTÜRK katıldılar.

               VitrA İnovasyon Merkezi'nin resmi açılışında konuşan Ergün, "Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun banyo ve karo ürünlerinin toplamında Türkiye'de pazar liderliğini üstlendiğini” kaydetti.

               Ergün, firmaların yenilik yaparak bir yere gelebileceklerini kaydederek,“Bu merkezde yapılan çalışmalarla verimliliği artıran, maliyetleri düşüren, yenilik oluşturan, tasarım ve teknolojide fark yaratan ürünler ortaya çıkacağına da inanıyorum. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu yıllık 800 milyon Euro cirosuyla banyo ve karo ürünlerinin toplamında Türkiye pazarının liderliğini üstlenmiş durumda. Hali hazırda Türkiye’de Pazar liderliğini elinde bulunduran firmanın bir inovasyon merkezi açması son derece değerlidir. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki firmalar arasındaki sıralamalar çok ani bir şekilde değişebiliyor. Arkada olanlar öne çıkabilmek için, önde olanlar ise pozisyonlarını koruyabilmek için kendilerini sürekli yenileme ve geliştirme ihtiyacı hissediyorlar. Bu sektörün dışında bir örnek verelim. Mesela mobil iletişim konusunda Nokia çok önlerdeydi. Sonra Blackberry atak yaptı. Daha sonrada Apple bir atak yaparak hepsini geride bıraktı. Apple öyle bir İnovasyon yaptı ki dünyada bambaşka bir atmosfer meydana gelmiş oldu. Onun için kim nerde ve ne zaman ne yapacağını bilmiyoruz. Biranda birisi önümüze geçebilir. İnovasyonu yeniliği her sektör için vazgeçilmez kılan bir atmosferde yaşadığımızı unutmamalıyız” dedi.

            Türkiye’nin dünyada lider ülkelerin arasına girmesinde özel sektörün çok önemli bir yeri olacağına da değinen Ergün, “Bütün işletmelerin faal olduğu konuları geliştirmesi gerekirken aynı zamanda yeni fırsat alanları hususunda da araştırma yapmaları gerekiyor. Bunlarında ötesinde Türkiye dünyada lider ülkelerden birisi haline gelecekse bunu özel sektör eliyle başaracaktır. Dolayısıyla bizim önemli gördüğümüz sektörlerde söz sahibi olmamız ve aynı zamanda bu sektörlerde kürsel markalar dünyada lider firmalar oluşturmamız gerekiyor. Küresel bir güç olmayı hedefliyorsak, küresel şirketlerimizin, küresel markalarımızın olması gerekiyor. Bunlar olmadan küresel ekonomik güç haline gelme ihtimalinde olmayacaktır. Hiçbir firmamızın Türkiye pazarında lider konumda olmayı kendisi için yeterli görmesi doğru olmaz. Herkesin hedefi dünyada bulunduğu sektör içinde önemli yerlere gelmek olmalıdır. Çünkü ekonomi yerel bir ekonomi değildir. Küresel bir ekonomidir. Kartlar küresel bir masada dağıtılmakta, oyun küresel bir ortamda oynanmaktadır. Küresel denklemleri baz almayan firmaların zamanla yerel başarıları da önemini yitirmeye başlayacaktır. Firmalarımızın bu sorunları aşmasının yolu, Ar-Ge, İnovasyon, yenilik ve teknoloji gibi alanlara önem vermesinden geçiyor” şeklinde konuştu.

            Rekabet gücümüzü arttırmak için yeniliklere açık olmamız gerektiğini de ifade eden Ergün, “Rekabet gücümüzü arttırmak için sürekli kendinizi yenilemek zorundasınız. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki ürünlerin raf ömrü iyice kısalmış. İnsanlar son derece memnun oldukları üründen bile kısa sürede sıkılıp yeni ve farklı şeyler talep edebilmektedir. Ürettiğiniz ürün müşterinin hayaline ne kadar hitap ediyorsa, başarınızda o kadar artıyor. Bu inovasyon merkezi Eczacıbaşı kurumunun bu gerçeklerin farkında olduğunun göstergesidir. Bu merkez seramik sektörüne katkı sağladığı gibi Bilecik’in ekonomik ve sosyal yönü içinde son derece önemli bir fonksiyon icra edecektir” diye konuştu.

             Ergün, Türkiye ekonomisinin son 9-10 yılda çok önemli bir değişim yaşadığına dikkat çekerek, “Güven ve istikrarın adeta adresi haline geldi. Bugün bütçe açıkları, yüksek enflasyon, yüksek faiz gibi önemli sorunları geride bıraktı. 2008 yılının sonlarında başlayan küresel ekonomik krize ise en iyi cevap veren ülkelerden bir tanesi oldu. Bugün Avrupa ülkelerini ciddi bir şekilde sarsan borç krizinin, Türkiye’nin bu anlamda kapısını bile çalmadığını aşırı bütçe açıklarının Türkiye’nin kapısını bile çalmadığını rahatça söyleyebiliyoruz. İtalya, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Portekiz gibi ülkelere de ülke ekonomilerinde ve bankalarda çok ciddi indirimlerle karşılaşılıyor. Euro bölgelerinde ekonomik büyüme oldukça sınırlı bir seviyede kaldı. Adeta bir noktada takıldı kaldı. Hatta 3’ncü çeyrekte bazı ekonomik ülkelerde de dağılmalar yaşandı. Türkiye ise bu yılın ilk yarısında muazzam bir büyümeye imza attıktan sonra da 3’ncü çeyrekte de benzer başarıyı sürdürüyor. Türkiye’nin büyümesi önemli ama bu büyümenin özel sektör kaynaklı olması daha önemli. Sanayi üretim endeksi geçen yıla göre yüzde 12 artış gösterdi. Ağustos ayının işsizlik oranı önceki yıla göre 2.2 puan azaldı ve 9.2 seviyelerine düştü. Türkiye artık girişimciler için elverişli yatırım şartlarına ve ekonomik istikrara fazlasıyla sahiptir. Rekabet seviyemizi daha üst noktalara taşımanın vakti gelmiştir. Türkiye’deki rekabet gücünün adresi ucuz enerji, ucuz iş gücü, ucuz hammadde değildir. Türkiye bu alanda hiçbir zaman rekabet gücü elde edemez. Enerjiyi, hammaddeyi, iş gücünü bizden daha ucuza tedarik edecek çok önemli ülkeler var. Bizim Çin, Hindistan gibi ülkelerle rekabet etmek gibi bir şansımız asla olmayacak. Türkiye’nin rekabet gücünü bu alanlarda değil, daha başka yerlerde arayıp bulması gerekir. O yer, yenilikçik ve inovasyondur. O yer markalaşmaktır. O yer, teknoloji ve tasarımda ileri seviyeleri yakalamaktır. Bakanlığımız bu dönemde, yeni isim ve çalışma tarzıyla bu alanlara daha fazla önem göstermektedir.”

            Bu yıl uygulamaya başlanan stratejik belgelerinden de bahseden Bakan Ergün, “Bu yıl uygulamaya başladığımız sanayi stratejisi belgeleriyle, sektörel strateji belgeleriyle uygulayacağımız mikro reformlara da rehberlik edecektir. Bugün Ankara’da sanayi strajesi belgemizin değerlendirme toplantısı yapılıyor. Nerdeyiz, hangi eylemler gerçekleşti. Hangi eylemler gerçekleşmedi. Kamuda, özel sektörde kim görevini yaptı. Kim görevini yapmadı. Atılması gereken adım. Ne kadar atıldı. Bunların değerlendirmesi yapıldı. Sektörel strateji belgelerinde de aynı adımlar izleniyor. Şimdi sırada, kimya, seramik, demircilik, elektrik elektronik sektörlere yönelik strateji belgeleri var. Bunlarda yolda. Bu gibi çalışmalarla bütün sektörleri takip ediyor. Güçlü ve zayıf noktalarımızı ortaya koyuyoruz. Katma değeri ve yerlilik oranı yüksek olan seramik sektörü için hazırlamış olduğumuz strateji belgesini ve eylem planını ekonomik koordinasyon kuruluna sunduk. Şimdi yıl sonuna kadar bu belgeyi geçirip. 2012 yılında belgenin uygulamasına başlayacağız. 2002’de 393 milyon dolar olan seramik sektörünün ihracatı 2010 yılında 800 milyon dolar seviyesine ulaştı. Strateji belgesinin uygulanmasıyla dünya ticaretinde bu sektörden daha fazla pay alacağımıza inanıyorum.”

             Bakan Ergün, strateji belgesinde kalite ve verimliliği artırmak, iç ve dış pazar şartlarını iyileştirmek hedeflerine yönelik 25 eylem bulunduğuna dikkat çekerek, sektörün ihtiyaç duyduğu ARGE bilincini artıracak, usta eğitim programları düzenleyecek ve markalaşmayı sağlayacak olan altyapıyı oluşturacaklarını bildirdi.
Bakan Ergün, teknogirişim sermaye desteği kapsamında 2012 yılından itibaren 500 gence 100 bin lira hibe vererek, şirket kurmaya teşvik edeceklerini dile getirerek, 3 yıl önce 10 milyon lira bir bütçe ile bu projeye başladıklarını bugün ise 50 milyon liraya çıkarttıklarını da sözlerine ekledi.
Yeni çalışmalar yaptıklarını, bunun birinci faz destek modeli olduğunu, bunun ikinci üçüncü fazını çalıştıklarını belirterek, "Eğer birinci fazda başarılı olursa arkadaşlar, ikinci faza geçecekler ve ikinci fazda kendilerine muhtemelen 500 bin lira destek vereceğiz. Onun da çalışmasını yapıyoruz o da hibe olacak. Üçüncü faza da artık onlar parlak firmalar haline geldikleri için Eczacıbaşı ortak olacak, bir diğerine başka bir grup ortak olacak. Kendilerini birinci ikinci fazda ispat etmiş oldukları için. Piyasada başka ortakları olacak. Böylece teknolojik ilerlemeler konusunda Türkiye genç nüfusunu kullanmış olacak."dedi.

           Son olarak, Ortadoğu'da Türk şirketlerine ve Türk firmalarına halkta büyük ilgi olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki orta ve uzun vade de büyük fırsatlar olduğunu, orta ve uzun vadede oradaki değişimlerin büyük fırsatlar getireceğini kaydetti.
             Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu başkanı Hüsamettin Onanç da AR-GE merkezi hakkında bilgi verdi. Her yıl AR-Ge’ye 30 milyon TL ayırdıklarını belirterek,”Grubumuzun patent, endüstriyel tasarım ve faydalı model olmak üzere toplam 856 tescil belgesi bulunuyor. Bu konuda ki öncü kuruluşlarımızdan EYAP Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, 2009 yılında Türk Patent Enstitüsünden en fazla endüstriyel tasarım başvurusu yapan kuruluş ödülünü aldı. İnovasyon merkezinde yaratılıcak yeni teknoloji, süreç ve ürünlerin bu ivmeyi arttırarak sürdüreceğine inanıyoruz.” dedi.

           Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı törende yaptığı konuşmada, Vitra İnovasyon merkezinin Eczacıbaşı yapı ürünleri grubunun AR-Ge çalışmalarına uzun yıllardır yaptığı yatırımların bugün vardığı en ileri noktayı simgelediğini ifade etti. Bülent Eczacıbaşı,”Bu merkez bizim için çok büyük önem taşıyor. İnovasyon, günümüzün küresel rekabet ortamında hedefini büyütmek isteyen şirketler için artık lüks değil, zorunluluk. Küresel rekabet ancak inovasyona dayalı kaliteyle mümkün. Vizyon 2023 Türkiye hedefimize ulaşma yolunda stratejik bir araç olarak konumlandırdığımız inovasyon için, açık ve net hedefler doğrultusunda sağlıklı bir yol haritası çizmemiz gerekiyor.”dedi.

           Konuşmaların ardından İnovasyon merkezinin açılışı yapılarak tesis gezildi. Merkezde, banyo ve karo alanında yeni malzeme, süreç ve teknolojilere yönelik araştırma, tasarlama, geliştirme ve üretim çalışmalarının yürütüleceği belirtildi. İnovasyon kültürünü yaygınlaştırmak, geleceğin yaşam şekillerine ve beklentilerine uygun çözümler üretmek amacıyla, merkezde mimar, tasarımcı, araştırmacı, akademisyen, öğrenci ve teknik kadroları buluşturan etkinliklerin düzenleneceği ifade edildi.

             Açılış programına Bakan Nihat Ergün ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın yanı sıra, Vali H. İbrahim Akpınar, Milletvekili Bahattin Şeker, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bozüyük Belediye Başkanı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan, Eczacıbaşı Holding’in üst düzey yöneticileri, mimarlar, akademisyenler, Bozüyük ve Bilecikli iş adamları ve VitrA- Artema bayileri katıldı.

 

Değerli Üyelerimize..,

Basın Kuruluşlarımıza ve Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla.., 

Kaynak: http://www.sakaryagazete.com.tr/haberler_-l-1-sayfa_id-666-id-69534

 

BOZÜYÜK

TİCARET VE SANAYİ ODASI

17/11/2011

  • ECZACIBAŞI "VİTRA İNOVASYON MERKEZİ" AÇILDI

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç