Haber Arşivi

ODAMIZ GIDA GRUBU GENİŞ KATILIMLI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

  • 27.10.2021
  • bozuyuktso

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası 1 nolu Gıda Meslek Grubu geniş katılımlı istişare toplantısı 27 Ekim 2021 Çarşamba günü sabah kahvaltısı ile birlikte Kaçar Business Otelde gerçekleştirildi.

 Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent gıda grubunu temsilen Yönetim Kurulu Üyelerimiz Kısmet Turan, İbrahim Bağ, Meclis Üyemiz Osman Tekeli, Meslek Komite Başkanı Hüseyin DERE Üyelerimiz Ömer Poyraz, Berna Akdemir Çelik, ve Gıda Meslek Grubumuzun temsilcileri katıldılar.

 Gıda grubunu temsilen Oda Yönetim Kurulumuz da görev alan Sayın Kısmet Turan'ın katılımcılara hoş geldiniz konuşmasının ardından Yönetim Kurulu Başkanımız Buğra Levent tüm katılımcılara tek tek teşekkür ederek genel bir değerlendirme konuşması yaptılar.

 Buğra Levent yaptığı açıklamalarda 1 nolu meslek grubu ile başlatılan geniş katılımlı meslek grupları toplantılarının bundan böyle de pandemi şartları müsaade ettikçe diğer gruplarımızda da devam edeceğini özellikle ifade etti.

 ‌Toplantının amacının gıda meslek grubu üyelerinin karşılıklı tanışmak fikir alışverişinde bulunmak ve iletmek istedikleri sorun görüş ve önerilerini birinci elden Odamıza iletmek olduğunu belirten Buğra Levent, katılımcılarla tek tek tanıştı ve tüm grup üyeleri karşılıklı görüş alışverişinde bulunma imkanına sahip oldular.

‌Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odasına üye 1 nolu gıda grubu şahıs ve firma temsilcilerinden oluşan toplantıya yaklaşık 30 kişilik bir katılım gerçekleşti. Toplantı sırasında tek tek katılımcılar gerek sektörel anlamda gerekse de kendi iş kolları ile ilgili görüş öneri ve değerlendirmelerde bulundular.

 Tanışma ve sohbet ortamında geçen toplantımızda katılımcılar öncelikle KOBİ ve küçük işletme niteliğindeki firma temsilcilerinin iş kolları ile ilgili özel eğitim taleplerini ilettiler, finansal okuryazarlık pazarlama teknikleri stres yönetimi ve benzeri gibi.

 Bunun yanı sıra müşteriler ile birebir temas halinde olduğunu belirten meslek grup temsilcileri kişisel gelişim konularında da eğitime açık olduklarını bu yöndeki oda organizasyonlarına katılım sağlayabileceklerini belirtiler.

 Tek tek söz alan temsilciler zincir marketlerin her geçen gün daha da çoğaldığını bahsederek yerel işletmelerin bu anlamda negatif etkilendiğini ve haksız rekabetin maalesef oluştuğunu dile getirdiler.

 Yine gıda sektöründe beyaz et imalatı yapan firmalarımız yatırım alt yapılarının güçlendirilmesi sırasında teşviklerden özellikle Tarımsal teşviklerinden fayda alamadıklarını ifade ettiler bu konuda odamızın desteğini talep ettiler.

 Söz alan katılımcıların hemen hemen tamamı girdi maliyetlerinin her geçen gün yükseldiğini, dükkanlarına depolarına alıp satışını yaptıkları ürünleri bir diğer partide tekrar yerine koyma konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını, adeta akıntıya karşı kürek çekmek zorunda olduklarını  söylediler.

 Gıda imalatı yapan firmaların toptancılara ve zincir marketlere sattıkları ürünlerin fiyatlarının kendi satış fiyatlarının çok çok üzerinde olduğunu bunların denetlenmesi gerektiğini özellikle bildirdiler.

 Yine özellikle zincir mağazaların kendi markaları adı altında üretim yaptırdığı, fakat yapılan bu üretimler sırasında gramaj ve standart dışında üretimler olması sebebiyle fiyat farklılıklarının olduğu dolayısıyla tüketicinin benzer ürünleri benzer gramajda ürettirerek fiyat farklılıkları sebebiyle küçük esnaf ve yerel marketlere şikayetlerini ilettiklerini bu konuda yanlış bir algı meydana geldiğini bildirdiler.

Meslek mensupları yaptıkları değerlendirmeler sırasında son günlerde herkesin her işi yapmaya başlamasından şikayetlerini belirtirken aynı işyerinde esas iş konusunun yanı sıra çok daha farklı ürünlerin satılması haksız rekabet ve ciddi manada tüketici algısında da kafa karışıklığına yol açmaktadır dediler.

Özellikle gıda imalatçılarının merdiven altı olarak tabir edilebilecek üretim ve satış yapan kişi ve toplulukların faaliyetlerinin önüne geçilmesine, onun da hem haksız rekabet hem de hijyen şartları açısından da risk oluşturduğunu beyan ettiler.

Yine son günlerde e-ticaret ile yapılan işlemlerde satışların piyasada yeni algılar ve yeni satış tekniklerini getirdiğini belirten üyeler bunun bir farklılık olduğunu fakat dükkan kirası işçilik genel giderler ve benzeri giderlere katlanmadan yapılan bu tip ticari faaliyetlerde maalesef maliyet dezavantajı ile karşılaştıklarını bildirdiler ve bu anlamda ticaret yapanların daha kontrollü ve izlenebilir şekilde ticareti yapmalarının sağlanması özellikle vurgulandı.

Kalifiye eleman bulamamaktan şikayetçi olan üyeler aynı zamanda yerel işletmelerin her geçen gün küçüldüğünü adeta yok olma aşamasına geldiklerini söylediler.

Pandemi döneminde yaşanan olumsuzluklardan belki de en az gıda grubunun etkilendiğini dile getiren katılımcılar her geçen gün artan gıda fiyatlarının önüne geçilemez bir hal aldığını bunun yönetilmesinin de her geçen gün daha da zorlaştığını marka büyük zincir marketler ile yapılan rekabetin yanı sıra şu an bir de ürün fiyatlarında ciddi manada rekabet ve bazı ürünlerde de temin etme güçlüğü çekildiğini belirttiler.

Katılımcılar girdi maliyetlerindeki artışın bu şekilde devam etmesi sonucunda şu anda çok fark edilmese de gelecek günlerde temel gıda maddelerinin fiyatlarında da  ciddi artışlar hatta belli kısıtlar  ile karşılaşılabileceğine  dikkat çektiler..,

Tarımsal ve hayvansal üretimin her geçen gün zorlaştığı, bu anlamda da bu sektörlerden insanların çekildiği özellikle genç nüfusun bu sektörlerde çalışmak istemediği bunun da direkt olarak sektörü maliyet ve üretim anlamında olumsuz etkilediği dile getirildi..,

 Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent  kapanış konuşması sırasında tüm katılımcılara değerlendirme ve katkıları için teşekkür etti. Dile getirilen konuların takibinin Oda tarafından yapılacağını ifade etti..,

 Değerli Üyelerimize.., Paydaşlarımıza.., Basın Kuruluşlarımıza ve Kamuoyuna duyurulur.
Saygılarımızla..,

 

27.10.2021
BOZÜYÜK
TİCARET VE SANAYİ ODASI
  • ODAMIZ GIDA GRUBU GENİŞ KATILIMLI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
  • ODAMIZ GIDA GRUBU GENİŞ KATILIMLI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
  • ODAMIZ GIDA GRUBU GENİŞ KATILIMLI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
  • ODAMIZ GIDA GRUBU GENİŞ KATILIMLI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç