Haber Arşivi

U-ETDS VE SAYISAL TAKOGRAF HAKKINDA

  • 15.01.2020
  • bozuyuktso

 Sayın Üyemiz,

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden, Odamıza gönderilen maillerde;

 

10.01.2020 tarihli Resmi Gazete’nin 10. Maddesinde; Yetki belgesi sahiplerinin, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verilerini, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivleme ve bu veriyi takip eden ay Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine gönderme zorunluluklarının uluslararası taşıma yapan yetki belgesi sahipleri için 01.01.2021 tarihine kadar, yurt içi taşıma yapan yetki belgesi sahipleri için ise 01.01.2024 tarihine ertelendiği hükmüne yer verilmiştir.Bununla beraber, veri gönderme yükümlülüğü devam etmekte olup, KTY çerçevesinde uyarma müeyyidelerinin uygulanması ertelenmiştir.


9 Ocak 2020 tarihli ve 31003 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘’Takograf Cihazları Muayene Ve Damgalama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ hükmü uyarınca, 12/01/2012 tarihli ve 28171 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliğinin geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde düzenlemeye gidilmiş olup, buna göre; Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 2008 ve sonrası model araçlarda kullanılan analog veya elektronik takograf cihazlarının, 10/7/2020 tarihine kadar dijital takograf ile değiştirilmesi zorunludur.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından U-ETDS ve Sayısal Takograf Veri Analizi Projesi kapsamında 03.01.2020 tarihinde yapılan basın açıklaması aşağıda sunulmaktadır.

 

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere adlarına C2, C3, KI, K3, Ll, L2, MI, M2, Nl, N2, Pl, P2, Rl, R2, Tl ve/veya T2 yetki belgesi düzenlenen firmaların KTY hükümleri gereğince U-ETDS sistemine veri gönderme zorunluluğu ile sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesine ilişkin uygulama 01.01.2020 tarihinde başlatılmıştır.

Ancak bahse konu firmaların U-ETDS sistemine uyum sağlamak ve faaliyette bulundukları taşıtlara ilişkin sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi için gerekli hazırlıkları ve altyapılarını henüz tamamlayamaması üzerine, mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve söz konusu altyapının tamamlanabilmesi amacıyla KTY çerçevesinde uyarma müeyyidesinin uygulanması 30 Haziran 2020 tarihine kadar ertelenmiştir.

 

Değerli Üyelerimize.., Basın Kuruluşlarımıza ve Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla..,

15.01.2020
BOZÜYÜK
TİCARET VE SANAYİ ODASI

  • U-ETDS VE SAYISAL TAKOGRAF HAKKINDA

Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç